Masak Lemak Udang - versi senang tapi sedap
waaaahhh..
yakinnya aq..
versi senang tapi sedap..
huhu..
tapi memang senang maklum la.. orang malas..
aku tau sedap sebab En. Azhan makan sampai betambah jadi 3pinggan..
chia chia chia..
Bahan-bahan:
Udang sederhana besar 20ekor
kunyit hidup 1ruas jari kelingking (aku guna serbuk kunyit je)
halia 1ruas ibu jari
bawang merah 5biji
bawang putih 3ulas
serai sebatang
cili padi (ikut suka nak pedas mana)
asam keping
santan 1/2 kotak (kecik)
minyak 3sudu
air
garam
gula
Cara-caranya:
Blend bawang merah, bawang putih, halia & kunyit(untuk yang guna kunyit hidup).
aku main tumbuk je.. supaya tak halus sangat.
lagi pun aku malas nak cuci blander tu.
bahan yang dah kena bland atau tumbuk tadi dan serai kita tumis bagi naik bau.
lepas tu, tuang air, dalam 2 cawan. biarkan sampai mendidih. sape yang guna serbuk kunyit boleh masukkan serbuk kunyit masa ni. dah mendidih masukkan santan, asam keping, garam dan gula.
last sekali masukkan udang.
kenapa aku letak udang last skali? sebab aku tak nak udang tu lama sangat kena rebus.
makanan laut tak boleh rebus lama-lama kang nanti jadi liat plak.
dah masak... boleh la hidang dan makan..
yakinnya aq..
versi senang tapi sedap..
huhu..
tapi memang senang maklum la.. orang malas..
aku tau sedap sebab En. Azhan makan sampai betambah jadi 3pinggan..
chia chia chia..
Bahan-bahan:
Udang sederhana besar 20ekor
kunyit hidup 1ruas jari kelingking (aku guna serbuk kunyit je)
halia 1ruas ibu jari
bawang merah 5biji
bawang putih 3ulas
serai sebatang
cili padi (ikut suka nak pedas mana)
asam keping
santan 1/2 kotak (kecik)
minyak 3sudu
air
garam
gula
Cara-caranya:
Blend bawang merah, bawang putih, halia & kunyit(untuk yang guna kunyit hidup).
aku main tumbuk je.. supaya tak halus sangat.
lagi pun aku malas nak cuci blander tu.
bahan yang dah kena bland atau tumbuk tadi dan serai kita tumis bagi naik bau.
lepas tu, tuang air, dalam 2 cawan. biarkan sampai mendidih. sape yang guna serbuk kunyit boleh masukkan serbuk kunyit masa ni. dah mendidih masukkan santan, asam keping, garam dan gula.
last sekali masukkan udang.
kenapa aku letak udang last skali? sebab aku tak nak udang tu lama sangat kena rebus.
makanan laut tak boleh rebus lama-lama kang nanti jadi liat plak.
dah masak... boleh la hidang dan makan..
Comments
Post a Comment