Resepi Sotong Celup Tepung Rangup
Masa mula2 masak dulu mmg rs leceh sesangatnya.
dah benda tu kecik2
buat plak kne seketul2..
tp sbb En. Azhan suka kita buat jugak la...
beli kat kdai makan x puas plak..
Resepi: SOTONG GORENG TEPUNG RANGUP
Bahan2:
Sotong (hr tu aq buat utk 10 ekor.. potong bulat2 sekor belah3 masuk kpala dah jd 4 ketul sekor kan..)
1 biji telur
minyak menggoreng
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
lada sulah (ikut suka, nk rsnya kuat letak bnyak. klu x letak sikit)
lada hitam (ikut suka gak, letak bnyak panas la jawabnya)
garam cukup rasa (nk darah tinggi sila letak banyak)
Cara buat:
Sotong dh potong2, kita toskan bg air dia kering..
campur semua bahan kecualisotong, telur dan minyak, gaulkan...
pukul telur.
ambik sotong sketul2 golek2 dalam tepung (jangan nk jalan singkat, cekau semua golek skali dalam tepung kang bgumpal tak menentu, trus x jd)
dah golek2 kat tepung, ambik satu2, golek plak dalam telur. lps tu masuk balik dalam tepung golek2..
aq blajar dalam AFC buat mcm tu sampai agak2 ko dpt skali goreng.
bila mnyk agak dh panas blh la goreng batch pertama yg dh kne golek tu..
agak2 dh kekuningan tu... blh la angkat..
toskan minyak.. yg baik ms tos tu jngan biar dia betindih.. kang sambil minyak nk turun yg kne tindih tu pun jd la lembik... lps myk dah tos blh la hidang......
dah benda tu kecik2
buat plak kne seketul2..
tp sbb En. Azhan suka kita buat jugak la...
beli kat kdai makan x puas plak..
Resepi: SOTONG GORENG TEPUNG RANGUP
Bahan2:
Sotong (hr tu aq buat utk 10 ekor.. potong bulat2 sekor belah3 masuk kpala dah jd 4 ketul sekor kan..)
1 biji telur
minyak menggoreng
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung beras
lada sulah (ikut suka, nk rsnya kuat letak bnyak. klu x letak sikit)
lada hitam (ikut suka gak, letak bnyak panas la jawabnya)
garam cukup rasa (nk darah tinggi sila letak banyak)
Cara buat:
Sotong dh potong2, kita toskan bg air dia kering..
campur semua bahan kecualisotong, telur dan minyak, gaulkan...
pukul telur.
ambik sotong sketul2 golek2 dalam tepung (jangan nk jalan singkat, cekau semua golek skali dalam tepung kang bgumpal tak menentu, trus x jd)
dah golek2 kat tepung, ambik satu2, golek plak dalam telur. lps tu masuk balik dalam tepung golek2..
aq blajar dalam AFC buat mcm tu sampai agak2 ko dpt skali goreng.
bila mnyk agak dh panas blh la goreng batch pertama yg dh kne golek tu..
agak2 dh kekuningan tu... blh la angkat..
toskan minyak.. yg baik ms tos tu jngan biar dia betindih.. kang sambil minyak nk turun yg kne tindih tu pun jd la lembik... lps myk dah tos blh la hidang......
Comments
Post a Comment